Last van een gebroken hart? Dit wil je luisteren, lezen en kijken

Gepubliceerd op 29 januari 2024 door Sam Vandenbosch
Last van een gebroken hart? Dit wil je luisteren, lezen en kijken Bron: Unsplash

Met deze boeken, series, podcasts en Instagram-kanalen is jouw gebroken hart in no time weer heel.

Kan je 'genezen' van een gebroken hart? Tijd heelt alle wonden, maar zijn er ook trucjes om die periode toch wat draaglijker te maken in de tussentijd? Met deze boeken, series, podcasts en Instagram-kanalen leg je alvast een pleister over je hartzeer.

Series en films die je gebroken hart helen

Er gaan vast duizenden mensen op dit eigenste moment door een breakup, maar toch kan je je vaak erg alleen voelen in de ellende. Gelukkig zijn er onze grote voorbeelden op het witte doek die zich steeds met een happy end door hun relatiebreuk weten te spartelen. Die cliché XL ijs-pot erbij? Uiteraard.

Sex and The City (Streamz)

Niemand doet single and fabulous beter dan Carrie Bradshaw & co. Iconisch, glamoureus, grappig, 90s fashion, heerlijke oneliners en hartverwarmende vriendschappen. Kortom, alles wat jij nu nodig hebt.

Everything I know about love (Streamz)

In deze Britse serie gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Dolly Alderton, volg je Maggie doorheen haar woelige twintigerjaren, terwijl ze liefdevolle vriendschappen, een bijrol als vijfde wiel aan de relatiewagen, rampzalige onenightstands en haar worsteling met zichzelf, deelt. Soms pijnlijk herkenbaar maar met een dosis glamour en humor erover gegoten - een beetje zoals Sex and The City dus, maar dan in Londen en met een millennial touch.

Scenes from a marriage (Streamz)

In deze miniserie lijkt het huwelijk van Mira en Jonathan zijn beste tijd gehad te hebben. Je kijkt naar liefde, passie, haat, verlangen, huwelijk en echtscheiding door de lens van een modern Amerikaans stel. Prachtig geacteerd, hartverscheurende dialogen en boordevol troostende herkenning.

Gilmore Girls (Netflix)

Troost vinden we ook keer op keer in de hogesnelheidsmonologen van relatable waterval Lorelai Gilmore. Gilmore Girls is de ulitieme comfort-serie en voelt een beetje als een warm dekentje op een grauwe, donkere dag. Jouw ideale gezelschap tijdens deze sombere periode, dus.

Insecure (Streamz)

Gecreëerd door en met rijzende ster Issa Rae in de hoofdrol, volgt deze komische dramaserie hartsvriendinnen Issa en Molly. De twee hippe zwarte vrouwen banen zich een weg door het immer zonnige Los Angeles. In hun zoektocht naar succes vormen carrière beproevingen, pikante relaties, nodige maar pijnlijke relatiebreuken en ook hun soms challenging vriendschap tal van obstakels. Deze dames weten je volledig op te slorpen in hun hectische leventjes.

The Affair (Streamz)

Was er ontrouw vermengd in je relatiebreuk? 'The Affair' biedt een perspectief op elk personage van een driehoeksverhouding en dat kan verrassend verhelderend en therapeutisch werken. Opnieuw een serie met waanzinnige acteerprestaties en uitgediepte karakters. Wij zijn alweer aan een rewatch toe.

Boeken om te lezen na een break-up

Niets zo heerlijk als volledig verdwijnen in een boek, zeker als het hoofdpersonage zich met verve door het singledom spartelt.

Jouw tijd komt nog wel (Ina Van Ransbeeck)

Klinkt 'jouw tijd komt nog wel’ je maar al te bekend in de oren nu je opnieuw single bent? Vooral wanneer je als thirty-something aldoor wordt geconfronteerd met huwelijksrecepties en babyborrels, kan het soms knagen om geen partner te hebben. Waarom word ik nooit verliefd? Welke invloed heeft mijn verleden vandaag op mijn relatiekeuzes? En waar vind ik in godsnaam een lief? Aan de hand van wetenschappelijke inzichten en eigen ervaringen probeert Ina Van Ransbeeck al jouw vragen op te lossen.

Good Material (Dolly Alderton)

Ooit al eens willen duiken in het brein van een gedumpte man? Wel, 'Good Material' biedt je die kans. Andy leeft vanuit een koffer in de logeerkamer van zijn beste vriend, terwijl hij het schijnbare mysterie van zijn verbroken relatie probeert op te lossen. Intussen krijgt hij te maken met een carrièreramp, social media paranoia, een snel slinkende vriendengroep en de groeiende angst dat hij, op zijn 35e, het allemaal al lang voor elkaar moest hebben. Toch heeft hij nog veel te leren, niet in de laatste plaats de kant van zijn ex-vriendin.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alfred A. Knopf (@aaknopf)

Really good actually (Monica Heisey)

Slechts 608 dagen duurde het huwelijk van de 29-jarige Maggie, waardoor ze voor het eerst in haar leven alleen moet leren zijn. Ze kan nauwelijks huur betalen en haar veelbelovende doctoraat lijkt nergens heen te gaan. Worstelend door haar eerste scheidingsjaar vraagt ze zich af: heb ik al gefaald voordat ik begonnen ben? Toch is Maggie vastbesloten om haar nieuwe status als 'surprisingly young divorcée' te omarmen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door monica heisey (@monicaheisey)

Podcasts om te luisteren met liefdesverdriet

Where should we begin

Draai jij je gek op allerlei theorieën waar het precies misliep tussen jullie? Dan kan 'Where should we begin' misschien wel een verhelderend antwoord bieden. De intussen alomgekende psychotherapeut Esther Perel nodigt je uit in haar praktijk waar je mee mag luisteren naar intieme sessies met haar cliënten. Van scheidingen over open relaties tot gaslighting, het kan zomaar dat je een stukje van je eigen verhaal herkent in het leven van vreemden.

Even the rich

Je leven voelt op dit moment misschien als een gekkenhuis, maar je kunt er gelukkig even aan ontsnappen met deze entertainende podcast. In 'Even the rich' praten co-hosts Brooke Siffrinn en Aricia Skidmore-Williams honderduit over de drama's en schandalen van de grootste familiedynastieën en celebrities uit de geschiedenis, van de Murdochs tot de Carters. Een portie relativering, iemand?

I’ve had it

Als je elk sprankeltje positiviteit verloren hebt, zit je goed bij 'I've had it', waarin Jennifer Welch en Angie "Pumps" Sullivan wekelijks samenkomen om zich blauw te ergeren aan werkelijk àlles. Met een overdosis cynisme en komische observaties bespreken deze boomers de kleine dingen waar ze een broertje de dood aan hebben, als vorm van therapie en om erna weer gewoon met het leven door te kunnen. Misery loves company, en deze komische feel-good podcast is er helemaal klaar mee.

Onbespreekbaar

'Onbespreekbaar' is een platform over mentaal welzijn, waarin Jef en Nicolas gevoelige onderwerpen bespreekbaar willen maken. Zo komt deze aflevering over de psychologie achter liefdesverdriet als geroepen. Het helpt je beter te begrijpen wat er precies met je gebeurt tijdens de eerste fases van een relatiebreuk. Zo moet je jezelf echt even de tijd gunnen om van je ex af te kicken, want liefde werkt verslavend. Zoals het elke "junky" betaamt, is een cold turkey daarbij dan ook de beste techniek.

Opbeurende Instagramaccounts om te volgen

Allereerst: welk account volg je niét? Inderdaad, dat van je ex. Deleten die handel en in de plaats daarvan deze opbeurende accounts een likeje geven. Zoals @selfcarewithwall of @thomaslelu, die met een simpele boodschap of motiverende quote je dag kunnen opbeuren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Selfcare Withwall (@selfcarewithwall)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Thomas Lélu (@thomaslelu)

Of @textsfromyourex, waarvan de naam voor zich spreekt...

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Unspirational (@textsfromyourex)